Casíno (Súmrak)

CASINO

Táto scéna bola vystrihnutá z pôvodného Twilight (Súmrak). Odohráva sa takmer na konci knihy, keď Bella, Edward a Alice zostali vo Phoenixe kým sa Bella liečila, a potom sa na ceste domov zastavili aby si zahrali v kasíne.
...Stephenie Meyerová...


Ďalšie ráno sme išli do kasína. Prirodzené svetlo sa nikdy ani nedotklo podlahy, takže to bolo veľmi ľahké. Edward mi povedal, že sa od nich všeobecne očakávalo utratiť nejaké peniaze v hoteli – naša izba bol totiž pre ten špeciálny druh návštevníkov s vysokými vkladmi do hry.
Ako išli - a ja som šla na vozíku - cez krásnu elegantnú podlahu kasína, Alice sa trikrát zastavila pri hracích strojoch a prešla kartou skrz skener. Zakaždým, keď to urobila, sa rozozneli sirény a rozsvietili svetlá, a elektronická napodobenina peňazí, ktoré padali, prezradzovali výhru pripočítanú jej izbe. Snažila sa ma presvedčiť, aby som si to tiež raz skúsila, ale zatriasla som hlavou.
"Myslela som, že si mala utratiť peniaze," obvinila som ju.
"Oh, to aj spravím," uistila ma.
"Ale nie pokiaľ ich neprinútim trochu sa zapotiť." Mala v tvári hriešny úsmev.
Dorazili sme do viac dekorovanej časti obrovského kasína, kde neboli žiadne automaty alebo normálne oblečení turisti s plastovými kelímkami plnými drobných. Otočné barové stoličky boli nahradené luxusnými stoličkami a všetky hlasy boli tiché, vážne. Ale pokračovali sme stále ďalej, skrz zlaté dvere do ďalšej miestnosti, ktorá bola súkromná a ešte viac opulentná. Konečne som pochopila, prečo Alice trvala na hodvábnej zelenej šatke, ktorú okolo mňa dneska omotala, prečo sama mala dlhý biely saténový sárong, ktorý obnažoval jej štíhle biele brucho - a prečo bol Edward tak ohromujúci a neodolateľný v svetlom obleku. Hráči v tejto miestnosti byli všetci oblečení tak skvele a draho, že to prekonalo všetky moje predstavy. Pár starších mužov malo dokonca za chrbtami mladé ženy v žiarivých šatách, rovnako ako vo filmoch. Ale ľutovala som tie prekrásne ženy, keď ich oči prebehli po Alice a Edwardovi a videli svoje vlastné nedostatky, rovnako ako videli nedostatky vo svojich partneroch. Ja som bola záhada a ich oči ma neuspokojene opustili.
Alice odtancovala smerom k dlhým stolom s ruletou a ja som sa prikrčila, keď som si uvedomila akú skazu hodlala spôsobiť.
"Vieš, ako sa hrá Black Jack, že áno," zamumlal mi Edward do ucha, keď sa ku mne sklonil.
"Robíš si srandu?" Cítila som, ako mi farba odchádza z tváre.
"Nemohol by som prehrať viac, keby som ťa nenechal hrať s tvojím šťastím," zasmial sa. Doviezol ma ku stolu s tromi prázdnymi stoličkami. Dvaja perfektne oblečení a dôstojní Aziati pozerali neveriacky, keď ma Edward jemne zdvihol, posadil do jednej z prázdnych stoličiek a sám si sadol vedľa mňa. Orientálna kráska, ktorá stála na konci stola, na nás hľadela s urážajúcou nedôverou, keď ma Edward hladil po vlasoch.
"Používaj len jednu ruku," vydýchol skoro ticho do môjho ucha. "A drž karty nad stolom."
Edward ticho prehovoril k dealerovi a na stole pred nami sa objavili dva veľké komíny temne modrých žetónov. Nemali na sebe čísla - a ja som ich nechcela poznať. Edward k sebe posunul ten menší komínček a ten väčší dal ku mne. Pozrela som sa naňho s rozpakmi a panikou, ale len sa lišiacky usmial, keď dealer rozdával karty okolo stola. Zdvihla som svoje karty opatrne jednou rukou a držala ich ztuhlo nad stolom. Mala som dve deviatky. Edward držal svoje karty voľne; videla som, že mal pätku a sedmičku. Opatrne som blyskla očami na dvoch gentlemanov vedľa seba a pozorne, ale predsa vydesene som sledovala, aký bol protokol pre Black Jack stôl s vysokými stávkami. K mojej úľave sa to zdalo dosť jednoduché. Prvý z nich prešiel vršky kariet krátko po stole a dostal kartu, druhý schoval rohy kariet pod svoju stávku a nedostal ju. Rýchlo som, červená od hlavy až k päte, dala svoje karty dolu a snažila som sa ich dostať pod svoje žetóny na stole, keď sa na mňa dealer pozrel. Oneskorene som si všimla, že mal dámu. Edward ľahko prešiel kartami po stole a dealer pred neho odhodil deviatku číslom hore. Zablyskla som po ňom očami, zatiaľ čo muž vedľa mňa uznanlivo zamručal.
Dealer mal Jaka a ja som prehrala, rovnako ako obidvaja Aziati. Ľahko nám odobral žetóny. Počula jsem hlasité zvuky zo smeru od stolu rulety, ale bála som sa pozrieť. Edward posunul další kus mojich žetónov doprostred stolu a začalo to nanovo.
Keď boli všetky moje žetóny prehrané, Edward ku mne posunul polku svojich, neschopný skryť pobavený úsmev. Hra mu šla dobre, vyhrával trikrát viac než iní muži pri stole. Ale s veľkosťou mojich stávok, ktoré kontroloval on, som prehrávala žetóny ďaleko rýchlejšie, než by ich on mohol vyhrať. Ešte som nevyhrala ani raz. Bolo to ponižujúce - ale aspoň som si mohla byť istá, že sa nikdy nestanem závislou.
Konečne som prehrala našich posledných pár žetónov. Aziati s ich ženským sprievodom sledovali Edwarda so zvedavosťou, pretože už nemohol ďalej udržať smiech a ticho sa chechtal v hlbokom pobavení, zatiaľ čo ma vracal do kolieskového kresla. Červenala som sa a držala som oči na koberci, keď ma tlačil smerom preč a stále sa smial.
"Som ten najhorší hráč v histórii," zamumlala som ospravedlňujúco.
"Vlastne nie si. To je na tom tak vtipné," zasmial sa znovu. "Neurobila si nič zle, okrem toho, že si hrala trochu konzervatívne. Šanca, že by si naozaj prehrala každé kolo..." Zatriasol hlavou s úškľabkom na tvári.
Dostali sme sa ku stolu s ruletou práve včas, aby sme videli Alice prehrať svoju obrovskú kopu rôznofarebných žetónov v jednom katastrofálnom otočení kola. Mnohí natešení hráči, ktorí s ňou vsadili na čiernu sedemnástku vypadali vražedne sklamaní. Zasmiala sa trylkovým, bezstarostným smiechom a pridala sa k nám.
"Prehrali sme dosť?" zašepkala som, keď sme boli preč zo zlatých dverí.
"Myslím, že sú spokojní. Si dnes pravdepodobne ich najobľúbenejší klient," zarehtal sa.
"Prosím, sľúb mi niečo."
"Čokoľvek."
"Nikdy, nikdy mi nehovor, koľko peňazí som dnes prehrala, prosím."
V tú chvíľu sme boli v hlučnom verejnom kasíne a jeho smiech bol nespútaný.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára